ANA SAYFA HABERLER VİDEOLAR DERSLER OYUNLAR DOSYA RESİM GALERİSİ YARIŞMA Facebookta paylaşmak için tıklayınız
 
 » MENÜ
 Türkiye Coğrafyası
 Ülkeler Coğrafyası
 Matematik Coğrafya
 Siyasi Coğrafya
 Biyocoğrafya
 Beşeri Coğrafya
 Ekonomik Coğrafya
 Hidroğrafya
 Klimatoloji
 Coğrafya Soru Bankası
 Güncel Yazılar
 » SORU CEVAP BÖLÜMÜ
Bu bölümden coğrafya dersleriniz yada coğrafya ile ilgili sorularınız varsa bize iletebilirsiniz.
Editöre Soru Sorunuz
Cevaplanmış Sorulara Bakınız
 » BİR COĞRAFYA BİLGİSİ
İzlanda’da nüfusun % 67’si evlerinde jeotermal enerji kullanmaktadır.
 » İÇERİK İSTATİSTİKLERİ
 Toplam Dosya Sayısı : 58
 Toplam Makale Sayısı : 87
 Toplam Ders Sayısı : 92
 Toplam Video Sayısı : 132
 Toplam Oyun Sayısı : 283
 Toplam Soru Sayısı : 11856
 Toplam Haber Sayısı : 62
 » SİTE İSTATİSTİKLERİ
Üyeler
Son Üye : alipurtas
Bugün : 0
Dün : 0
Toplam Üye : 983
Online Üyeler
 Online üye yok..
Site Sayacı


Ip Adresiniz
ip adresim
İletişim
E-Mail : bilgi@cografyalar.com
İKLİM TİPLERİ, İKLİM ÇEŞİTLERİ, ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ TEST
 » İKLİM TİPLERİ, İKLİM ÇEŞİTLERİ, ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ TEST

..1.Makroklima: Dünya üzerinde belirli enlemler arasında görülen, belirli özellikleriyle diğer iklimlerden ayrılan geniş alanlı iklimlere denir.

Aşağıdaki yargılardan hangisi makroklima iklimleriyle ilgili yanlış bir açıklamadır?
A) Ekvatoral iklimde kimyasal çözünme fazladır.
B) Yıllık sıcaklık farkının en fazla olduğu iklim Sert Karasal iklimdir.
C) Muson ve Savan yazları yağışlı, kışları kurak iklimlerdir.
D) Ilıman okyanusal iklimini Batı rüzgârları ve sıcak su akıntıları oluşturur.
E) En az yağış alan iklim Step iklimidir.
2.Yerleşmelerin alt ve üst sınırları enleme bağlı olarak değişir.
Aşağıda verilen iklimlerden hangisinin etkili olduğu alanlarda yerleşme alt sınırının daha yüksek olduğu söylenebilir?
A) Savan
B) Muson
C) Okyanusal
D) Ekvatoral
E) Sert karasal
3."Nüfus, Dünya üzerinde dengeli dağılmamıştır. İnsanlar genel olarak Ekvatoral bölgenin alçak düzlüklerinde yaşamayı tercih etmezler" diyen bir araştırmacı aşağıda-kilerden hangisini yukarıdaki açıklamasının nedeni olarak gösteremez?
A) Sıcaklığın çok yüksek olmasını
B) Nem oranının fazla olmasını
C) Yağışın tarımı engelleyecek ölçüde olmasını
D) Yoğun bitki örtüsünün ulaşım ve yerleşmeyi engellemesini
E) Gece ve gündüzün sürekli eşit olmasını
4.Yıllık sıcaklık farkının az olduğu yerlerde kimyasal çözünme fazladır.
Buna göre aşağıdaki iklim tiplerinin hangisinde kimyasal çözünme en fazladır?
A) Muson iklimi
B) Ekvatoral iklim
C) Okyanusal iklim
D) Subtropikal iklim
E) Akdeniz iklimi
5.
Yukarıda sıcaklık ve yağış grafiği verilen bölgede, aşağıdaki bitki türlerinden hangisinin görülmesi beklenir?
A) Tundra
B) Savan
C) Yağmur ormanları
D) Step
E) iğne yapraklı ağaçlar
6.Nem oranının fazla olduğu alanlarda yıllık sıcaklık farkı azdır.
Buna göre aşağıdaki iklim tiplerinden hangisinin görüldüğü yerde yıllık sıcaklık farkları en azdır?
A) Muson
B) Ilıman okyanusal
C) Savan
D) Ekvatoral
E) Akdeniz
7.Ekvatoral Bölgede konveksiyonel yağışlar görülür. Bölgede özellikle Mart ve Eylül aylarında yağış artar.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumun temel nedenidir?
A) Buharlaşmanın bu dönemde artması
B) Güneş ışınlarının bu dönemlerde dik açıyla düşmesi
C) Doğal bitki örtüsünün gür olması
D) Bulutlanmanın çok olması
E) Basıncın artması
8.Avrupa Kıtası 10° Batı-60° Doğu meridyenleri ile 35°-71° Kuzey paralelleri arasında yer alır.
Avrupa Kıtası'nın matematik konumu dikkate alındığında aşağıdaki iklim tiplerinden hangisi Avrupa'da görülmez?
A) Savan
B) Tundra
C) Akdeniz
D) Okyanusal
E) Karasal
9.
Gerçek sıcaklık kuşaklarının Kuzey ve Güney Yarımkürede farklılık göstermesinin ana nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yer ekseninin yörünge düzlemine eğik olması
B) Kara ve denizlerin dağılımının farklı olması
C) Okyanus akıntılarının zıt yönlü olması
D) Gece gündüz sürelerinin farklı olması
E) Ekonomik gelişmişliklerinin farklı olması
10.
Yukarıda ılıman Okyanusal iklimin sıcaklık ve yağış grafikleri verilmiştir.
Aşağıda Ilıman okyanusal iklim ile ilgili verilen özelliklerden hangisi yanlıştır?
A) Kış sıcaklık ortalamaları 0°C nin altındadır.
B) Yıllık sıcaklık farkları azdır.
C) Kimyasal çözünme etkilidir.
D) Akarsu rejimi düzenlidir.
E) Yıllık yağış miktarı 1000 mm.nin üzerindedir.
11.
Yukarıdaki şekilde T merkezinden Y merkezine doğru ilerleyen bir gözlemci aşağıdaki iklim tiplerinden hangisi ile karşılaşmaz?
A) Çöl iklimi
B) Ekvatoral iklim
C) Muson iklimi
D) Akdeniz iklimi
E) Savan iklimi
12.
Yukarıdaki Dünya haritasında işaretlenmiş noktaların hangisinde alçalıcı hava hareketinden dolayı çöl iklimi yaygındır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
13.Sıcak çöller, nem açığının fazla olması nedeniyle buharlaşma potansiyelinin fazla olduğu yerlerdir.
Buna göre yukarıdaki grafikte sıcaklık değerleri ve bağıl nem oranları verilen numaralı yerlerden hangisi sıcak çöl iklimine aittir?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
14.
- Yıllık sıcaklık ortalaması 22°-23°C dir.
- Yıllık sıcaklık farkı 4°-5°C'dir.
- Yıllık yağış miktarı 1000 -1500 mm.dir.
- Bitki örtüsü uzun boylu ot topluluklarıdır.
Yukarıda özellikleri verilen iklim tipi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Ekvatoral
B) Muson
C) Akdeniz
D) Okyanusal
E) Savan
15. Aşağıdaki Dünya haritasında beş farklı bölge gösterilmiştir.
Yukarıdaki bölgelerden hangisinde iklimin oluşmasındaki temel faktör Dünya'nın eksen hareketidir?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5
16. Dünya üzerindeki Subtropikal çöllerle ilgili aşağıdaki bilgilerden hangisi doğru değildir?
A) Yıllık sıcaklık farkı fazladır.
B) Dünya'nın en sıcak yerleridir.
C) Bitki örtüsü kaktüs ve çalılardır.
D) Belirli bir yağış rejimi yoktur.
E) Nüfus miktarı çok azdır.
CEVAP ANAHTARI
1. E 2. D 3. E 4. B 5. C
6. D 7. B 8. A 9. B 10. A 11. C 12. C
13. D 14. E 15. B 16. A
Etiketler:IKLIM-TIPLERI-IKLIM-CESITLERI-OZELLIKLERI-ILE-ILGILI-TEST-

BU YAZIYI PAYLAŞ