ANA SAYFA HABERLER VİDEOLAR DERSLER OYUNLAR DOSYA RESİM GALERİSİ YARIŞMA Facebookta paylaşmak için tıklayınız
 
 » MENÜ
 Türkiye Coğrafyası
 Ülkeler Coğrafyası
 Matematik Coğrafya
 Siyasi Coğrafya
 Biyocoğrafya
 Beşeri Coğrafya
 Ekonomik Coğrafya
 Hidroğrafya
 Klimatoloji
 Coğrafya Soru Bankası
 Güncel Yazılar
 » SORU CEVAP BÖLÜMÜ
Bu bölümden coğrafya dersleriniz yada coğrafya ile ilgili sorularınız varsa bize iletebilirsiniz.
Editöre Soru Sorunuz
Cevaplanmış Sorulara Bakınız
 » BİR COĞRAFYA BİLGİSİ
Bir insandan günde ortalama 80 ile 100 saç teli dökülmektedir.
 » İÇERİK İSTATİSTİKLERİ
 Toplam Dosya Sayısı : 58
 Toplam Makale Sayısı : 87
 Toplam Ders Sayısı : 92
 Toplam Video Sayısı : 132
 Toplam Oyun Sayısı : 283
 Toplam Soru Sayısı : 11856
 Toplam Haber Sayısı : 62
 » SİTE İSTATİSTİKLERİ
Üyeler
Son Üye : pinarbibi
Bugün : 0
Dün : 0
Toplam Üye : 982
Online Üyeler
 Online üye yok..
Site Sayacı


Ip Adresiniz
ip adresim
İletişim
E-Mail : bilgi@cografyalar.com
TÜRKİYE’DE ENDÜSTRİ VE MADENCİLİK, ÇEŞİTLERİ, DAĞLIŞLARI, ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ TEST
 » TÜRKİYE’DE ENDÜSTRİ VE MADENCİLİK, ÇEŞİTLERİ, DAĞLIŞLARI, ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ TEST

..1. Aşağıdaki grafikte Türkiye'de bir yıl içindeki petrol üretimi, tüketimi ve ithalatı verilmiştir.

Yalnızca bu grafikteki bilgilere dayanarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?
A) Türkiye'de petrol üretimi ihtiyacı karşılayamamaktadır.
B) Türkiye'de petrol ithalatı üretimin altı katıdır.
C) Türkiye'de petrol tüketiminin büyük kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır.
D) Petrol ithalatı için her yıl 5 milyar dolar döviz ödenmektedir.
E) Petrolde yıllık tüketim 28 milyon ton civarındadır.
2. Aşağıda verilen yeraltı zenginliklerden hangisi doğrudan metalürji sanayisinde hammadde olarak kullanılmaz?
A) Demir
B) Bakır
C) Krom
D) Boksit
E) Taşkömürü
3. Türkiye'deki
I. Linyit
II. Taşkömürü
III. Doğalgaz
IV. Petrol,
ile çalışan termik santrallerden hangisi yada hangileri kurulurken ilgili enerji kaynağına yakın olması dikkate alınmamıştır?
A) I ve IV
B) Yalnız II
C) II ve III
D) Yalnız IV
E) I ve II
4. Aşağıdaki enerji kaynaklarından hangisinin kullanılmasına tehlikeli olduğu gerekçesiyle çevre örgütleri karşı çıkmaktadır?
A) Rüzgar enerjisi
B) Nükleer enerji
C) Güneş enerjisi
D) Jeotermal enerji
E) Hidroelektrik enerji
5.
Yukarıda verilen Türkiye haritasında belli başlı yeraltı kaynakların çıkarıldığı yerler gösterilmiştir.
Bunlardan hangisi yanlış verilmiştir?
A) Petrol
B) Demir
C) Bakır
D) Boksit
E) Taşkömürü
6. Aşağıda verilen sanayinin kuruluş şartlarından hangisi ülkemizde şu anda en büyük sorunu oluşturmaktadır?
A) Sermaye
B) İşgücü
C) Ulaşım
D) Enerji
E) Hammadde
7. Türkiye'de unlu ürünler sanayi gelişmiştir.
Bu sanayinin gelişmesinde aşağıdakilerden hangisi etkili olmamıştır?
A) Tahıl tüketiminin fazla olması
B) İklim koşullarının tahıl üretimine elverişli olması
C) Tarım alanlarının büyük kısmının tahıl üretimine ayrılması
D) Sanayi tesislerinin ucuza kurulabilmesi
E) Dış talebin çok olması
8. Geliştiği başlıca merkezler, Isparta, Uşak, Gördes, Demirci, Bünyan, Kula, Kayseri'dir.
Yukarıda sözü edilen sanayi kolu aşağıdakilerden hangisidir?
A) Keten Dokuma
B) Pamuklu Dokuma
C) İpekli Dokuma
D) Halıcılık
E) Suni ipekli Dokuma
9. Aşağıdaki endüstri kuruluşlarından hangisinin dağılımında hayvancılığın rolü olmamıştır?
A) Gübre sanayi
B) Deri sanayi
C) Hah-kilim dokuma
D) Et ürünleri
E) Süt ürünleri
10. Ülkemizde inşaat sektörü son yıllarda hızlı bir şekilde gelişmiştir.
Buna göre inşaat sektörünün gelişmesi aşağıdaki endüstri kollarından hangisinin gelişmesinde etkili olmamıştır?
A) Çimento
B) Cam
C) Seramik
D) Tuğla
E) Deri
11. Yurdumuzda aşağıdaki sanayi dallarından hangisinin hammaddesinin temin edilmesi iklim şartlarından doğrudan etkilenmez?
A) Gıda sanayi
B) Şeker sanayi
C) Çay sanayi
D) Konserve sanayi
E) Petro-Kimya sanayi
12. Türkiye'de doğal koşullar göz önüne alındığında aşağıdaki bölgelerden hangisinde hidroelektrik enerji potansiyeli en azdır?
A) Marmara
B) Karadeniz
C) Akdeniz
D) İç Anadolu
E) Doğu Anadolu
13. Ülkemizde her mevsimde taze sebze ve meyve bulunabilir.
Bu durum aşağıdaki endüstri kollarından hangisinin iç pazardaki tüketim miktarını olumsuz etkilemiştir?
A) Şeker endüstrisi
B) Bitkisel yağ ve sabun endüstrisi
C) Un ve unlu ürünler endüstrisi
D) Konserve endüstrisi
E) Yem endüstrisi
14. Türkiye'de sanayinin dağılışını hammaddeye yakınlık, ulaşım ve pazarlama enerji kaynağına yakınlık gibi faktörler etkiler.
Aşağıdaki endüstri kuruluşlarından hangisinin yeri belirlenirken enerji kaynağına yakınlık daha çok etkili olmuştur?
A) Kırıkkale silah fabrikasının.
B) Çukurova’da dokuma fabrikalarının.
C) Ereğli Demir-Çelik fabrikalarının
D) İç Anadolu'da şeker fabrikalarının
E) Marmara'da otomotiv sanayinin
15.
1. Tekirdağ-içki endüstrisi
2. Denizli-dokuma endüstrisi
3. Konya-besin endüstrisi
4. Kayseri-mobilya sanayi
5. Rize-çay endüstrisi
Yukarıda işaretli merkezlerde kurulan sanayi tesislerinden hangisi hammadde yakınında kurulmamıştır?
A) 1
B) 2
C) 3
D) 4
E) 5
16. Doğu Anadolu Bölgesi yeraltı kaynaklan açısından oldukça zengindir.
Buna rağmen sanayinin gelişmemesi aşağıdakilerden hangisi ile açıklanamaz?
A) Ulaşım ve pazarlama elverişsizliği
B) Enerji yetersizliği
C) Sermayenin yetersiz olması
D) Yer şekillerinin engebeli olması
E) İklim şartlarının elverişsizliği
17. Sanayinin gelişmiş olduğu yerlerde elektrik enerjisi tüketimi fazladır.
Buna göre aşağıdaki bölümlerden hangisinde elektrik enerjisine en az ihtiyaç duyulması beklenir?
A) Ege
B) Çatalca-Kocaeli
C) Yukarı Murat-Van
D) Adana
E) Batı Karadeniz
18.
Yukarıdaki haritada bir tarım ürünün yetiştiği başlıca yerler ve bu ürünü işleyen fabrikalar gösterilmiştir.
Bu ürün aşağıdakilerden hangisidir?
A) Şekerpancarı
B) Tütün
C) Pamuk
D) Üzüm
E) Ayçiçeği
19. Aşağıdaki yerleşim birimlerinden hangisinde endüstrileşme diğerlerine göre daha azdır?
A) Adana
B) Osmaniye
C) Mersin
D) İzmir
E) Eskişehir
20. Aşağıdakilerden hangisi ithal ettiğimiz başlıca endüstriyel ürünlerden birisidir?
A) Tekstil ürünleri
B) Mobilya
C) Haç
D) Şeker
E) Unlu gıda
CEVAP ANAHTARI
1. D 2.E 3. D 4. B 5. A
6. A 7. E 8. D 9. A 10. E 11. E 12. A
13. D 14. C 15. D 16. B 17. C
18. C 19. B 20. C
Etiketler:TURKIYE’DE-ENDUSTRI-VE-MADENCILIK-CESITLERI-DAGLISLARI-OZELLIKLERI-ILE-ILGILI-TEST-

BU YAZIYI PAYLAŞ