ANA SAYFA HABERLER VİDEOLAR DERSLER OYUNLAR DOSYA RESİM GALERİSİ YARIŞMA Facebookta paylaşmak için tıklayınız
 
 » MENÜ
 Türkiye Coğrafyası
 Ülkeler Coğrafyası
 Matematik Coğrafya
 Siyasi Coğrafya
 Biyocoğrafya
 Beşeri Coğrafya
 Ekonomik Coğrafya
 Hidroğrafya
 Klimatoloji
 Coğrafya Soru Bankası
 Güncel Yazılar
 » SORU CEVAP BÖLÜMÜ
Bu bölümden coğrafya dersleriniz yada coğrafya ile ilgili sorularınız varsa bize iletebilirsiniz.
Editöre Soru Sorunuz
Cevaplanmış Sorulara Bakınız
 » BİR COĞRAFYA BİLGİSİ
Güneş ışığında, yeşil yaprak sadece yeşil rengi yansıtırken diğerlerini içinde tutar, yani soğurur. Bu nedenle yaprak yeşil görünür.
 » İÇERİK İSTATİSTİKLERİ
 Toplam Dosya Sayısı : 58
 Toplam Makale Sayısı : 87
 Toplam Ders Sayısı : 92
 Toplam Video Sayısı : 132
 Toplam Oyun Sayısı : 283
 Toplam Soru Sayısı : 11856
 Toplam Haber Sayısı : 62
 » SİTE İSTATİSTİKLERİ
Üyeler
Son Üye : medihaa
Bugün : 0
Dün : 0
Toplam Üye : 1021
Online Üyeler
 Online üye yok..
Site Sayacı


Ip Adresiniz
ip adresim
İletişim
E-Mail : bilgi@cografyalar.com
TÜRKİYE’NİN KIYI BÖLGELERİ, KIYILARI, ÖZELİKLERİ, DAĞILIŞLARI (KARADENİZ BÖLGESİ) İLE İLGİLİ TEST
 » TÜRKİYE’NİN KIYI BÖLGELERİ, KIYILARI, ÖZELİKLERİ, DAĞILIŞLARI (KARADENİZ BÖLGESİ) İLE İLGİLİ TEST

..1. Ege Bölgesi'ndeki yer şekilleri ve jeolojik yapı aşağıdakilerden hangisini etkilemez?

A) Dağların kıyıya dik uzanması
B) Kıyı ovalarının fazla olması
C) Madenlerin çok olması
D) Enerji tüketiminin fazla olması
E) Ulaşımın doğu batı yönünde kolay olması
2.İzmir, Türkiye'nin hinterlandı en geniş, limanlarından biridir.
Bu durumun en önemli nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Madenciliğin gelişmiş olması
B) İklimin elverişli olması
C) Dağların denize dik uzanması
D) Turizm faaliyetlerinin canlı olması
E) İç bölgelere yakın olması
3. Kimyasal çözünme; sıcak ve nemli iklim bölgelerinde ve eriyebilen kayaların olduğu alanlarda görülür.
Buna göre yukarıdaki haritada belirtilen yerlerin hangisinde kimyasal çözünmenin nedeni eriyebilen kayaçların olmasıdır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
4. Ege Bölgesi'nde yürütülen aşağıdaki etkinliklerden hangisinin ülke ekonomisine katkısı diğerlerine göre daha azdır?
A) Kereste
B) Tarım
C) Sanayi
D) Turizm
E) Linyit
5. Akdeniz Bölgesi'nde kış sıcaklık değerlerinin yüksekliği;
I. Seracılığın yaygınlaşmasına
II. Pamuk tarımına
III. Toprak yapısının karstik olmasına
IV. Ağaçların pek çoğunun kışın yapraklarını dökmemesine
Yukarıdakilerden hangisi yada hangilerine neden olmaktadır?
A) Yalnız I
B) II-III
C) I-IV
D) II-IV
E) Yalnız III
6.
Yukarıda Türkiye'de tütün-üzüm ve pamuk üretiminin bölgeye düşen payları gösterilen coğrafi bölüm aşağıdakilerden hangisidir?
A) Antalya bölümü
B) Ege
C) Yukarı Kızılırmak Bölümü
D) Ergene Bölümü
E) Güney Marmara Bölümü
7. Coğrafi bölümler içerisinde kendine has özellikleri olan ve bundan dolayı bölümün genel özelliklerinden farklılık gösteren daha küçük birimlere "yöre" denir.
Aşağıdakilerden hangisi Menteşe Yöresi’ni Asıl Ege Bölümü içerisindeki diğer alanlardan ayırt edici bir özellik olarak ortaya çıkmıştır?
A) Akdeniz ikliminin görülmesi
B) Turizmin canlı olması
C) Dağların denize paralel uzanması
D) Nüfusun şehirlerde toplanması
E) Turizm mevsimi
8. Aşağıdakilerden hangisi Asıl Ege Bölümü'nde İç Batı Anadolu Bölümüne göre daha azdır?
A) Turizmden elde edilen gelirler
B) Sanayi faaliyetleri
C) Nüfus yoğunluğu
D) Linyit çıkarımı
E) Ürün çeşitliliği
9. Seracılık, Güneşli gün sayısının çok olması, sıcaklığın kolaylıkla kontrol altına alınabilmesi, kışların ılık geçmesi gibi etmenlere bağlı olarak yapılır.
I. Akdeniz
II. Karadeniz
III. Doğu Anadolu
IV. Ege
Buna göre yukarıdaki bölgelerden hangisi yada hangilerinde seracılığın yaygın olması beklenir?
A) I ve IV
B) II ve III
C) III ve IV
D) I ve II
E) II ve IV
10. Akdeniz Bölgesi'nin kışları ılık ve yağışlı, yazları ise kuraktır. Bu nedenle pamuk, buğday, muz, zeytin gibi ürünler yetiştirilir.
Gerekli sulama ve gübreleme yapılsa bile Karadeniz kıyısında yetişen ürünlerden hangisi Akdeniz Bölgesi’nde kesinlikle yetiştirilemez?
A) Çay
B) Soya fasulye
C) Kenevir
D) Mısır
E) Pirinç
11. Aşağıda verilen enerji üretim santrallerinden hangisinin kullandığı enerji kaynağı farklıdır?
A) Soma
B) Tavşanlı
C) Elbistan
D) Sarayköy
E) Yatağan
12. Antalya Bölümü'nün kıyı kesiminde zeytin - turunçgil yetiştirilebilirken, Göller yöresinde bu ürünlerin yerini buğday - arpa, üzüm ve elma gibi ürünlerin almasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Tarım alanlarının dar olması
B) Yıllık yağış ortalamasının az olması
C) Yükseltinin sıcaklığı düşürmesi
D) Kıyı kesimindeki turizm faaliyetinin bu ürünlere talebi arttırması
E) Ekonomik değerlerinin az olması
13. Akdeniz kıyılarında kış sıcaklık ortalamalarında aşağıdakilerden hangisi etkili değildir?
A) Dağların kıyıya paralel uzanması
B) Ekvator'a göre konum
C) Denizellik
D) Yükseltinin azlığı
E) Kalkerli kaya yapısı
14. Suda kolay çözünen kayaçların yaygın olduğu yerlerde; lapya, dolin, uvala, polye ve yer altı mağaraları gibi karstik şekilleri oluşmaktadır.
Aşağıdaki bölgelerden hangisinde bu tür yer şekillerine daha çok rastlanır?
A) Marmara
B) Karadeniz
C) Doğu Anadolu
D) iç Anadolu
E) Akdeniz
15.
- Haşhaş-Şekerpancarı ve buğday yetişen
- Halıcılığın geliştiği
- Linyit rezervinin yüksek olduğu
Coğrafi bölüm aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kıyı Ege
B) Yukarı Kızılırmak
C) Batı Karadeniz
D) İç Batı Anadolu
E) Batı Akdeniz
16. Aşağıdaki göllerden hangisi Ege Bölgesi'nde bulunmaktadır?
A) Beyşehir
B) Akşehir
C) Bafa
D) B. Çekmece
E) Terkos
17.
Yukarıda Ege Bölgesi'nde yetiştirilen dört farklı ürünün Türkiye üretimindeki payları verilmiştir.
Bu değerlere ait ürünler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
. I II III IV
A) Pamuk Tütün Zeytin İncir
B) Pamuk Tahıl Zeytin Turunçgil
C) Tahıl Tütün Haşhaş Üzüm
D) Şekerpancarı İncir Haşhaş Turunçgil
E) Pamuk Tütün Haşhaş İncir
18. Dağların uzanış yönü, ulaşımı önemli ölçüde etkiler.
Bu durum aşağıdaki bölümlerden hangisinde ulaşım açısından önemli bir sorun oluşturmaz?
A) Doğu Karadeniz
B) Ege
C) Antalya
D) Adana
E) Batı Karadeniz
CEVAP ANAHTARI
1. C 2. C 3. B 4. A 5. C
6. B 7. C 8. D 9. A 10. A 11. D 12. C
13. E 14. E 15. D 16. C 17. E 18. B

 

Etiketler:TURKIYE’NIN-KIYI-BOLGELERI-KIYILARI-OZELIKLERI-DAGILISLARI-KARADENIZ-BOLGESI-ILE-ILGILI-TEST

BU YAZIYI PAYLAŞ