Erfelek Tatlıca Şelaleleri Sinop İlimizin Erfelek ilçesine bağlı Tatlıca köyü civarında bulunmaktadır. Şelalelere gidebilmek için önce Sinop’un Erfelek ilçesine ulaşmak zorundasınız.İlçeden 17 km Güneybatıya doğru yol aldıktan sonra bu muhteşem doğa harikasıyla buluşabilirsiniz ulaşabilirsiniz. Şelaleler geniş merdiven basamakları şeklinde en aşağıdaki şelalelerden en yukarıdaki şelaleye kadar toplam 27 tanedir.
Şelaleler yaklaşık 8-10 yıl önce keşfedilmiş, daha sonra turizme açılmış olup, Sinop ta görülmesi, gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Tatlıca şelaleleri su ile yeşilliğin bütünleştiği zengin floranın bulunduğu muhteşem doğası ile ziyaretçilerine adeta kucak açmaktadır.Şelalelerin bulunduğu yerde konaklama tesisleri bulunmamaktadır.Ancak ulaşımını sağlayan kara yolu, gidiş için rahattır. Şelalelerin başlangıcında ziyaretçilerin oturabilmeleri için masalar, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını karşılamak için de açık lokanta tarzı işletme bulunmaktadır.Şelalelerin havzasını, suyunun başladığı noktada yer alan kaynak suyu ile yağmur ve eriyen karların suları oluşturmaktadır.
Başlangıçtaki şelaleden itibaren tırmanmaya başlıyorsunuz. Her şelaleyi geçerken yanlarına konulmuş olan halatları kullanarak bir sonraki şelaleye ulaşıyorsunuz. Ancak tırmanırken çok dikkatli olmalısınız.Çünkü şelalelerin aktığı alanı oluşturan kayalar, son derece kaygan ve dik bir şekilde uzanıyor. O yüzden yürürken dengenize çok dikkat etmelisiniz,aksi taktirde düşebilirsiniz.Suyun aktığı alana ağaçlardan dolayı güneş ışınları çok az gelmekte, suyun soğukluğu da buna eklenince zaman zaman üşüdüğünüzü hissedebilirsiniz Şelalelerin zirvesine ulaştığımızda mutlaka buz gibi soğuk olan kaynak suyundan içmelisiniz.
DÖNÜŞ YOLU
Zirveye ulaşıp geri dönmeye başladığınızda şelale yolunun hemen üst tarafında bulunan orman yolunu kullanabilir ya da tekrar şelalelerden geri dönebilirsiniz. Ama genelde ziyaretçiler daha kısa ve kolay olan orman yolunu tercih etmekteler.Burada yer alan ormanlar Amazon ormanlarını aratmayacak kadar sık ve gür ağaçlardan oluşmaktadır.Dönüş yolunun ortasına geldiğinizde, tarihi değirmende dinlenip Sinop’a özgü tamamen buz gibi ayran içerek dinlenebilirsiniz.Şelalelerin başlangıç noktasına ulaştığınızda almış olduğunuz bol oksijenle, bedenen ve ruhen dinlendiğinizi hissedeceksiniz. Ülkemizde Tatlıca şelaleleri gibi , pek fazla duyulmayan, bilinmeyen yüzlerce doğa harikası alanlar bulunmaktadır. Bizlere düşen görev her birimizin tabiatın korunmasını ve gelecek olan nesillere tertemiz bırakılması için doğa savaşçıları olmamızdır.
Muzaffer ODABAŞ
Yorum Yap